2011/04/07

,,Capitolul I:-Viziuni personale-Tara si Oamenii" Partea VI

,,Romania este tara mea!Nu o voi uita!"Aceasta sintagma este folosita cand recitam sau citim din poeziile lui Vasile Alecsandri.In viata asta,am auzit de foarte putine ori aceasta sintagma deoarece romanii nu pot spune acest lucru cu intreaga inima si prefera sa nu o spuna.De multe ori pe site-urile cu caracter istoric li se pune vizitatorilor o intrebare:,,Ar trebui ca Romania sa-si schimbe numele in Dacia?"M-am aratat interesat si am raspuns si eu la acea intrebare si am ramas socat de ceea ce am vazut la rezultate:75% spun ca ,,Romania" are o rezonanta latina mai mare si ca nu ar trebui sa i se schimbe numele;altii 25% spun ca numele ar trebui schimbat.In primul rand,am considerat apreciabil faptul ca populatia romaneasca a intrat pe un site istoric o data la un an si s-a aratat interesata de raspunsul la aceea intrebare.In al-II-lea rand,faptul ca unii au spus ca Romania are o rezonanta latina mai mare si ca nu ar trebui sa i se schimbe numele fac o mare greseala.Sa-mi spuna stimatii daca au contribuit cu ceva la realizarea statului,daca au putina cunostiinta despre istoria romanilor si aunci s-ar putea pronunta in acest fel.Aici intervine si liberul arbitru,un dar lasat de la Dumnezeu,prin care oamenii pot decide ce este bine si ce este rau,suportand,evident,si consecintele unor actiuni.Alta populatie care a spus ca Dacia ar trebui sa fie numele tarii,au avut dreptate fiindaca in Dacia,din sinteza dacilor cu romanii,s-au nascut romanii de azi si acela ar trebui sa fie numele.In plus,Dacia este pe de alta parte,vatra inceputurilor istoriei romanilor de atunci pana in prezent.Tarisoara in care traim este una frumoasa daca vorbim din punct de vedere climatic.Aici fauna si vegetatia este foarte variata.Unele specii pe cale de disparitie se afla si in Romania dar sunt vanate si de multe ori  sunt prinse si ucise.Cruzimea oamenilor de astazi,nu se deosebeste foarte mult de starea si actiunile oamenilor din epoca Preistorica.Daca nu am avea ce manca si daca nu am avea deloc bani,am fi in stare sa ne mancam unii pe altii.Acest gen de manifestare nu-si face simtita prezenta numai in Romania,ci si in alte regiuni ale lumii.Economia sta foarte prost in tara din pricina faptului ca exista si unii conducatori politici care sunt avizi de putere si bani.Pentru tineri,viata din Romania li se pare numai in roz si ca totul le vine pe tava.Nu este asa cum cred ei!Adevarul este ca viata constituie o lupta continua pentru supravietuire chiar daca asta,pentru multi,inseamna sa dai in cap la cineva.Romania este o jungla cu animale care asteapta sa ne devoreze!Fiti atenti!!!

Cuvinte despre Vasile Alecsandri-bibliografie-

S-a născut la 21 iulie 1821, locul nașterii fiind incert datorită faptului că atunci familia se refugiase în munți din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. În perioada 1821-1828 își va petrece copilăria la Iași și Mircești, unde tatăl său avea o moșie și unde va reveni pe toată durata vieții să-și găsească liniștea.
Tatăl său îl înscrie la pensionul francez din Iași, unde va studia alături de Mihail Kogălniceanu și Matei Millo, actorul care îi va deveni prieten și pentru care va scrie ”Chirițele” și o mare parte din ”cânticelele comice”. Este trimis apoi la studii la Paris. Atunci începe să scrie primele poezii în limba franceză, din care va publica în revista bilingvă (româno-franceză) a lui Gheorghe Asachi, ”Spicuitorul moldo-român”. Scriitorul ajunge în țară stăpânit de ideile progresiste de libertate, egalitate și fraternitate care dominau capitala franceză. În 1840 scrie nuvela romantică ”Buchetiera de la Florența”, care reprezintă prima sa creația literară. În același an preia conducerea teatrului din Iași (împreună cu Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi) și totodată începe activitatea de dramaturg care îi va aduce cele mai mari succese.
În 1842, Alecsandri face o călătorie importantă în munții Moldovei, în urma căreia descoperă valoarea artistică a poeziei populare. Scrie primele sale poezii în limba română, pe care le va grupa în ciclul ”Doine” și care sunt strâns legate de modelul popular din care s-au născut. Din 1845 până în 1847 are loc episodul iubirii pentru Elena Negri, important și din punct de vedere literar pentru că a inspirat majoritatea poeziilor din ciclul ”Lăcrămioare”.
În 1848, Alecsandri participă la inițierea mișcării revoluționare din Moldova. Se numără printre cei care redactează cele 35 de puncte ale revendicărilor adresate domnitorului Mihail Sturdza de către revoluționari. După reprimarea mișcării, se refugiază la Brașov și redactează ”Protestația în numele Moldovei, a omenirii și a lui Dumnezeu”, care făcea propagandă în favoarea revoluției.
În 1850 scrie primele cânticele comice (”Șoldan Viteazul”, ”Mama Anghelușa”). Revine în țară și începe ciclul Chirițelor, cu ”Chirița în Iași”. Urmează ”Chirița în provincie” 1852), ”Chirița în voiagiu” 1864), ”Chirița în balon” (1874).
În 1853 publică la Paris primul volum de poezii numit ”Doine și lăcrămioare”. Mai rămâne o vreme în Franța, apoi pornește într-o călătorie prin Pirinei, Marsilia, Tanger, Gibraltar, Africa, Madrid, care va lăsa urme în creația sa poetică, în gustul pentru exoticul mauro-hispanic. Candidează la domnie alături de Alexandru Ioan Cuza. Pierde în favoarea acestuia, însă rămâne ministru de externe. Un an mai târziu este trimis în misiune diplomatică pe lângă Napoleon al II-lea al Franței în vederea recunoașterii Unirii și a domnitorului Cuza. Începe colaborarea la ”Convorbiri literare”, unde va publica poeziile din ”Pasteluri”.
Între anii 1860-1869, Alecsandri se retrage la moșia de la Mircești. Se căsătorește la Mircești cu Paulina Lucasievici. Scrie poemele din ciclul ”Ostașii noștri” dedicate eroismului soldaților români din războiul ruso-româno-turc. În 1878, poezia ”Cântecul gintei latine” aduce primul premiu internațional de poezie al românilor. În 1881 poetul primește premiul Academiei pentru literatură.
Moare în 1890, pe 22 august, fiind înmormântat în curtea casei de la Mircești.

Citate despre ROMANIA:

1.,,Ţara noastră este un rai pe pământ. Avem ca bogăţii câmpii mănoase, munţi, ape, mare, codri şi păduri seculare, subsol bogat în tot ce vrei:aur, uraniu, petrol, gaze, ape minerale etc. dar nu ele constitue avuţia noastră cea mai mare, ci poporul minunat al acestei ţări. Toate acestea reprezintă motivul pentru care mulţi o doresc şi râvnesc la ea de două mii de ani." (Ioan Pop de Popa)

2.,,România întreagă trăieşte în mentalitatea comunistă, refuză succesul capitalist şi consideră că averea nu se poate acumula decât din furt, pentru că aşa am fost învăţaţi jumătate de secol la şcoală." (Dinu Patriciu)

3.,,Patria Romana"-George Cosbuc


,,Patria ne-a fost pământul
Unde ne-au trăit strămoşii,
Cei ce te-au bătut pe tine,
Baiazide, la Rovine,
Şi la Neajlov te făcură
Fără dinţi, Sinane,-n gură,
Şi punând duşmanii-n juguri
Ei au frământat sub pluguri
Sângele Dumbrăvii-Roşii.
Asta-i patria română
Unde-au vitejit strămoşii!
Patria ne e pământul
Celor ce suntem în viaţă,
Cei ce ne iubim frăţeşte,
Ne dăm mâna româneşte:
Numai noi cu acelaşi nume,
Numai noi români pe lume
Toţi de-aceeaşi soartă dată,
Suspinând cu toţi odată
Şi-având toţi o bucurie;
Asta-i patria română
Şi ea sfântă să ne fie!
Patria ne-o fi pământul
Unde ne-or trăi nepoţii,
Şi-ntr-o mândră Românie
De-o vrea cerul, în vecie,
S-or lupta să ne păzească
Limba, legea românească
Şi vor face tot mai mare
Tot ce românismul are:
Asta-i patria cea dragă
Şi-i dăm patriei române
Inima şi viaţa-ntreagă."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu