2011/07/05

,,Lumea Fascinanta a Cartilor in Miniatura"


  Extremele starnesc curiozitatea-cel mai inalt munte,cea mai mare adancime oceanica,cea mai inalta cladire,cel mai lung tunel.Prin urmare,ce putem spune despre cea mai mica carte? Cartile in miniatura sunt fascinante! Milioane de astfel de carti au tratat toate subiectele imaginabile si au fost tiparite in cel putin 20 de limbi.Daca nu ati cercetat inca acest domeniu,haideti sa aruncam o privire in lumea cartilor in miniatura.


  Cum putem defini o carte in miniatura?Conform standardelor acceptate,aceasta este o carte care nu depaseste 76 mm nici in lungime,nici in latime.

  • Cateva Caracteristici Ale Acestei Arte
  Contrar asteptarilor unora,majoritatea cartilor in miniatura pot fi citite destul de usor.Asadar,almanahurile.scrierile literare,nuvelele,piesele de teatru si dictionarele in miniatura pot fi transportate si folosite fara prea mult efort.Desi cu multi ani in urma acesta ar fi fost principalul motiv pentru a intra in posesia unor astfel de volume micute.

  Tipografii au trebuit sa depaseasca multe probleme technice ca sa proiecteze si sa realizeze aceasta carte care putea fi citita cu usurinta si cu claritate.Copertele,cateva dovezi de maiestrie ale mestesugarilor,pot fi ornamentate cu filigran de aur sau argint,carapace de broasca,matase,catifea sau perle.

  Gravorii au reusit sa realizeze ilustratii detaliate,suprafata ajungand la 5 cm 2 de hartie!(Portretul lexicografului englez Samuel Johnson din ,,Bryce's Thumb English Dictionary";ilustratia paginii de titlu a cartii cu piesa ,,Richard al-III-lea" a lui Shakespeare).

  ,,Biblioteque Portative du Voyager" este o biblioteca in miniatura despre care se crede ca Napoleon Bonaparte ar fi luat-o cu el in timpul campaniilor militare.
  • Care Este Cea Mai Mica Carte?
  Multi au sustinut ca au realizat cea mai mica carte.Prima afirmare vine in 1674 cand a fost tiparita minuscul cartea ,,Bloem-Hofie" de C.Van Zange.,,Miniature Books" o descrie ca fiind:,,de marimea unei unghii."
Editia celebra a lucrarii ,,Divina Comedie" a lui Dante a fost tiparita cu un corp de litera de 2 puncte tipografice,despre care s-a crezut ca este cel mai mic corp de litera care se poate folosi.

  In 1978,la Paisley,Scotia,Gleniffer Press a scos de sub tipar ,,Three Blind Mice",o carte de poezii pentru copii,devenind astfel ,,cea mai mica carte din lume".Fiecare exemplar masoara doar 1 mm pe 1 mm.Paginile ei pot fi intoarse...cu ajutorul unui ac!

  Aceste carti despre care Louis Bondy spune ca sunt ,,aproape cat un fir de praf",sunt o dovada a rabdariii si maiestriei artizanilor.

  Daca veti patrunde vreodata in lumea lor fascinanta,nu uitati sa umblati cu mare atentie prin aceste adevarate opere de arta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu