2011/04/30

,,Istoricul Zilei"-30 Aprilie

30 aprilie 1789 - George Washington a devenit primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

30 aprilie-1844- Alexandru Ioan Cuza s-a casatorit cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti si a Catincai Rosetti, nascuta Sturdza. Cu acest prilej, Cuza a refuzat sa primeasca tiganii robi trecuti in lista dotala a sotiei, fiind astfel primii care au acceptat hotararea Adunarii Obstesti din 31 ianuarie 1844 de dezrobire a tiganilor

30 aprilie-1893 - S–a născut Joachim von Ribbentrop, ministrul nazist al afacerilor externe

30 apilie-1897- Mihail Sadoveanu a debutat in ziarul umoristic „Dracul" din Bucuresti
30 aprilie 1945- a murit Adolf Hitler, dictatorul nazist al Germaniei. Hitler, lider al Partidului Naţional-Socialist German, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut („Führer”) al Germaniei, a fost unul dintre cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii. Ajuns la putere în 1933, liderul mişcării naziste a dus o politică de pregătire şi de declanşare a celui de Al Doilea Război Mondial, precum şi de punere în aplicare a unui plan de exterminare în masă a evreilor şi de lichidare a adversarilor politici.

,,Istoricul Zilei"-29 Aprilie

 29 aprilie-1879 - S-a născut Grigore Pişculescu preot şi scriitor, sub pseudonimul Gala Galaction, care a scris "Papucii lui Mahmud", "Roxana", "Bisericuţa din Răzoare" .

29 aprilie- 1893 - S-a nascut Harold Clayton Urey, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1934.

29 aprilie-1918 - A murit dramaturgul, oratorul şi omul politic Barbu Ştefănescu Delavrancea, autor al dramelor "Apus de soare", "Viforul "şi "Luceafărul".

29 aprilie- 1933 – A decedat Konstantinos Petrou Kavafis, unul dintre cei mai reprezentativi poeti greci din epoca moderna.

 29 aprilie 1945 - Adolf Hitler si Eva Braun se casatoresc.

,,Izvor Istoric:Strabon-,,Geographia" II

,,A existat si o alta impartire a teritoriului chiar din cele mai vechi timpuri,caci pe unii ii denumesc daci,si pe altii geti.Getii sunt cei care se intind spre Pontos si spre rasarit,iar dacii cei care locuiesc in partea opusa,spre Germania si spre izvoarele Istrosului.Socot ca ei se numea in vechime davi.De aici si numele de sclavi Geta si Davos obisnuite la antici.Aceasta presupunere merita mai multa crezare decat aceea potrivit careia numele ar veni de la scitii daci,care locuiesc prea departe,langa Hyrcania;si nu pare de crezut sa se fi adus de acolo sclavi in Attica[...].
Prin tara lor curge raul Marisos,care se varsa in Danubios.Pe acesta isi faceau romanii aprovizionarile pentru razboi.Ei numeau Danubius partea superioara a fluviului si cea dinspre izvoare pana la cataracte.Tinuturile de aici se afla,in cea mai mare parte,in stapanirea dacilor.Partea inferioara a fluviului,pana la Pontos,de-a lungul careia traiesc getii,ei o numesc Istros.Dacii au aceeasi limba ca getii.Acestia sunt mai bine cunoscuti de helleni,deoarece se muta des de o parte si de alta a Istrosului si totodata multumita faptului ca s-au amestecat cu thracii si cu mysii."

,,Boarebistas,barbat get,luand conducerea neamului sau,a ridicat pe oamenii acestia ticalositi de nesfarsite razboaie si i-a indreptat prin abstinenta,sobrietate si ascultare de porunci,asa incat in cativa ani a intemeiat o mare stapanire si a supus getilor cea mai mare parte a populatiilor vecine;ba a ajuns sa fie temut chiar si de romani."
                                                                                    (Strabon-,,Geographia")